Zasady zdrowego odżywiania pozwalają na prawidłowe i przede wszystkim zdrowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wbrew pozorom od diety bardzo wiele zależy. To co jemy i w jaki sposób determinuje to jak przebiega nasz dzień ile mamy energii jak dobrze śpimy i na jakie choroby zapadamy lub jesteśmy podatni. Wraz z pożywieniem dostarczamy do organizmu niezbędnych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych, a zbilansowana dieta pozwala nam na efektywniejsze działanie i lepsze samopoczucie. Dlatego warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z najważniejszymi zasadami zdrowego odżywiania i ułożenie swojej diety na nowo co zaowocuje pełnią zdrowia na przyszłość.

Zasady zdrowego odżywiania – Jedz regularnie ale mało

Zasady zdrowego odżywiania opierają się na częstotliwości i jakości posiłków jakie spożywamy. Powinno się spożywać 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu – bez podjadania pomiędzy nimi. Posiłki powinny być małe, i różnorodne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko cukrzycy i otyłości, ponieważ poziom cukru we krwi jest utrzymywany na mniej więcej takim samym poziomie. Posiłki powinny zawierać jak najmniej czerwonego mięsa, a jak najwięcej ryb, roślin strączkowych i jaj. Oprócz jedzenia cały czas pamiętaj o wodzie.

Zielone jest zdrowe

Zbilansowana dieta opiera się w 50% na warzywach i owocach. To one dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witamin i błonnika, a także wpływają korzystnie na układ immunologiczny i hormonalny. Zasady zdrowego odżywania mówią o uwzględnieniu w diecie 400g warzyw i owoców dzienne z zachowaniem odpowiednich proporcji. Powinniśmy jeść ¾ warzyw i ¼ owoców podzielone na porcje. Jedną z porcji może być na przykład sok lub koktajl owocowy bądź warzywny, ale nieprzetworzony, bez konserwantów i sztucznych barwników. Najlepiej przygotować go z owoców z własnego ogródka samodzielnie.

Zmniejsz ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie

Tłuszcze zwierzęce choć smaczne sprzyjają wielu chorobom takim jak cukrzyca choroby układu krążenia i nowotwory. Ale bez obaw – tłuszcze zwierzęce można zastąpić tłuszczami roślinnymi, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega 3, które są bardzo zdrowe, równie smaczne i potrzebne dla naszego organizmu.

Powiedz Nie dla soli

Zasady zdrowego odżywiania mówią o ograniczeniu do minimum spożycia soli. Sól jest bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia i powoduje wiele groźnych chorób takich jak udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, czy zawał serca. Sprzyja również otyłości i osteoporozie. Dziennie powinniśmy jeść nie więcej niż 5g soli, co jest trudne w dzisiejszych czasach, ponieważ do wszystkich przetworzonych produktów są dodawane bardzo duże ilości soli Warto ją zastąpić innymi przyprawami wzbogacającymi smak naszych potraw, które działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Warto samemu przygotowywać posiłki, a warzywa i mięso pozyskiwać z zaufanych, ekologicznych źródeł. Eksperymenty kuchenne mogą doprowadzić zarówno do przepysznego nowego dania jak i zdrowia.