Nie wiele osób wie, że czarna porzeczka to nie tylko owoc a źródło wielu witamin. Czarna porzeczka kojarzona jest jest z ogródkiem, wielu z Was przypomina sobie pewnie te krzaki czarnych porzeczek z dzieciństwa. Kiedy maliny dawno się skończyły, w lipcu zaczynały dojrzewać porzeczki. Same w sobie, zerwane prosto z krzaka mają cierpki smak. Jednak prawidłowo podane stawały się pysznymi dżemami i sokami. Wtedy nie za bardzo zdawaliśmy sobie sprawę z ich dobroczynnego składu. Postaramy się Was przekonać do uprawiania czarnej porzeczki i przetwarzania jej na różne sposoby! Porzeczki czarne są najlepszym wyborem spośród wszystkich odmian.

Czarna porzeczka właściwości witaminy C

Mimo iż owoce czarnej porzeczki są bardzo małe tylko 100 g tylko owoców pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Mówi się, że liczby nie kłamią zatem 100 g porzeczek zawiera:

  • wartość energetyczna: 63 kcal
  • potas: 322 mg
  • witamina C: 181 mg

Czarne porzeczki używane były już przez nasze babcie i prababcie. W tradycyjnej domowej medycynie stosowane mogą być przy artretyzmie czy reumatyzmie a także przy infekcji górnych dróg oddechowych. Sprawdzają się też świetnie przy problemie z wypadaniem włosów oraz alternatywnie na ukąszenia komarów czy meszek. Jednak tutaj chcielibyśmy się skupić bardziej na witaminie C. Czarnej porzeczka znajduje się na 7 miejscu w kategorii najlepszych produktów, zawierających największą ilość witaminy C. Co może zaskoczyć niektórych z Was, garść czarnych porzeczek czyli około 40 g zawiera tyle witaminy C co sok z 3.5 cytryny.

Jeden z lepszych owoców czyli czarna porzeczka. Witamina C źródłem zdrowia.

Czarną porzeczkę możemy spożywać zarówno prosto z krzaka ale też jako sok. Również liście czarnej porzeczki zawierają witaminy i dobroczynne składniki. Witamina C to w końcu świetny antyoksydant.

Sok z czarnej porzeczki zawiera również flawonoidy. Mają one właściwości przeciwutleniające, dzięki temu wymiatają z ciała wolne rodniki i znacznie spowalniają procesy starzenia. Ale to nie wszystko. Wcześniej wspomniane flawonoidy mają także potwierdzone działanie antynowotworowe. Zatem picie soku z owoców czarnej porzeczki działa profilaktycznie i chroni przed rozwijaniem się nowotworów. Jeśli na co dzień borykamy się z miażdżycą, sok z czarnych porzeczek, właśnie dzięki flawonoidom obniża poziom tego „złego” cholesterolu LDL. Oprócz wymienionych już zalet flawonoidy mają również działanie antywirusowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Dodatkowo prawdziwy sok z czarnej porzeczki zawiera antocyjany. Brzmi to dość egzotycznie, ale to składnik który działa jak naturalny antybiotyk. Jest bardzo pomocny przy zakażeniach pokarmowych bakterią E-coli. Sok z czarnej porzeczki zawiera również rutynę, która zwiększa wchłanianie witaminy C i wzmacnia naczynia krwionośne. Natomiast kwercetyna pochodząca z tych owoców, dzięki moczopędnym właściwościom pomaga oczyścić organizm z toksyn. Działa również przeciwalergicznie i łagodzi objawy uczuleń. Kwasy fenolowe, które również znajdziemy w czarnej porzeczce poprawiają również pracę serca, działają przeciwzakrzepowo oraz zapobiegają zawałom. Dodatkowo w soku z owoców czarnej porzeczki znajdziemy między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk oraz witamina A oraz E i witaminy z grupy B.

Jeśli zastanawiacie się już jaki wybrać sok z czarnej porzeczki podpowiadamy – ten zrobiony samodzielnie. Te ze sklepowych półek zawierają zazwyczaj dużą ilość cukru. Przygotowanie soku z czarnej porzeczki w warunkach domowych nie jest wcale takie trudne. Wystarczy owoce czarnej porzeczki zagotować z dodatkiem wody, następnie odcedzić dodać do smaku cukru bądź miodu, zagotować i przelać do butelek.

Napar z liści czarnej porzeczki to kolejny sposób na dobroczynne wykorzystanie witaminy zawartej w czarnej porzeczce. Warto powiedzieć że liście czarnej porzeczki mają pozytywny wpływ na układ moczowy. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne. Co więcej, witaminy, które zawierają również liście, pomogą w walce z przeziębieniem.

Do liści czarnej porzeczki wystarczy wlać wrzątek, odczekać około 10 minut i odcedzić. Dla wzmocnienia działania można dodać owoce czarnej porzeczki lub sok.

Jak widzicie czarne porzeczki to bogate źródło witaminy c ale nie tylko. Nie można pominąć tego jak dobre działanie mają owoce ale również wywary z liści czarnej porzeczki. Witamina C zawarta w owocu jakim jest czarna porzeczka to istne lekarstwo na różnego rodzaju choroby. Nie tylko sok z czarnej porzeczki czy wywar z liści mają działanie prozdrowotne. Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów zawierająca właśnie owoce czarnej porzeczki. Są to również dżemy, powidła czy nalewki. W ich składzie również na pierwszym miejscu występuje witamina C. Jeśli więc zastanawiacie się jak możecie wspierać swoją odporność i zdrowie w naturalny sposób czarna porzeczka będzie właściwym wyborem.