Miękkie i słodkie, a do tego można się nimi najeść! Banany to owoce, po które chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bogate w liczne właściwości lecznicze. Jak banany wpływają na zdrowie nasze i naszych najbliższych?

Banan – niezwykły owoc o niezwykłej mocy

Banan to jeden z najpopularniejszych tropikalnych owoców, dostępny na każdych sklepowych półkach. Początkowo banany były uprawiane w Malezji i na terenie Indii. A następnie dotarły do Afryki, gdzie nadal stanowią główny produkt eksportowy. Do Europy banany docierają dojrzewając na statkach eksportowych, gdyż docelowo zrywa się je niedojrzałe, czyli zielone.
Choć banany są bardzo kaloryczne i często uznawane za pogromców szczupłej sylwetki, to posiadają w sobie bardzo dużo właściwości odżywczych, mających ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Czy banany są zdrowe? Jak na nas wpływają?

Banany to owoce niezwykle apetyczne i przy tym łagodne dla naszego układu pokarmowego. Nie należą do silnych alergenów, stąd też można nimi karmić dzieci już od wczesnego niemowlęcego okresu. Jedzenie bananów może zwalczać depresje, obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać wielu chorobom.
Oto 8 korzystnych właściwości bananów, dla których warto po nie sięgać.

1. Wzmacniają układ odpornościowy. Banan to ogromne źródło potasu, które obniża i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika obniża także poziom cholesterolu. Zapobiega przy tym miażdżycy.
2. Ułatwiają zasypianie. Aminokwas ukryty w bananie zwany tryptofanem, wytwarza w organizmie serotoninę, która korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i zapewnia długi spokojny sen.
3. Pomagają na pamięć. Regularne spożywanie bananów wspiera układ nerwowy ze względu na pokaźną zawartość magnezu. Jeden banan zawiera tyle magnezu co garść orzechów. Dzięki czemu wspiera pracę mózgu, poprawia koncentrację, a także pamięć.
4. Poprawiają trawienie. Banany to nie tylko bogate źródło błonnika, ale także naturalne źródło elektrolitów, które utracamy wraz z odwodnieniem organizmu. Elektrolity poprawiają procesy trawienne i ułatwiają ruchy jelitowe. Owoce te zawierają także probiotyki, które zapewniają zdrową florę bakteryjną w naszym organizmie.
5. Przyspieszają regenerację. Jedzenie bananów zarówno dodaje nam energii, jak i wspomaga regeneracje organizmu. Osoby chore na anoreksję lub anemię, a także w momencie leczenia nowotworu, bardzo często sięgają po tego typu pigułkę witamin i składników mineralnych;
6. Odkwaszają organizm. Dzięki bogatej zawartości wapnia, potasu i magnezu, a także licznych składników mineralnych, banany posiadają właściwości alkalizujące, które neutralizują zakwaszające działanie mięsa, jajek i ryb;
7. Pomagają na wrzody. Miąższ bananów, zwłaszcza tych niedojrzałych i jeszcze zielonych zawiera dużo skrobi. Chroni ona błonę śluzową żołądka przed wszelkimi owrzodzeniami i uszkodzeniami przy nadmiernych sokach trawiennych;
8. To idealna przekąska po treningu! Banany zawierają cukier, który dostarcza sporo energii po wycieńczającym treningu. Dodatkowo banany są bogate w witaminę C oraz mangan, które neutralizują wolne rodniki.