Zróżnicowana i odpowiednio dostosowana dieta może zdziałać cuda. Owoce i warzywa w diecie są bardzo ważne. Powtarzali nam to rodzice od małego i zapewne Wy jeśli macie swoje pociechy zwracacie na to dużą uwagę. Dobra dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza nam bardzo dobrego samopoczucia ale jest też bardzo istotna w walce z wieloma chorobami, jak na przykład choroby układu sercowo-naczyniowego ale też chorobami cywilizacyjnymi. W wielu owocach i warzywach znajdziemy składniki, które będą wspierały działanie naszego serca i układu krwionośnego.Warzywa i owoce są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, są również jednymi z podstawowych produktów dostarczających nam błonnik i składniki mineralne. Można je spożywać pod każdą postacią, zarówno surowe jak i gotowane czy gotowane na parze. Jakie to warzywa i owoce?
Owoce, które wspierają Twoje serce
Śliwki – niezawodne w walce z cholesterolem
Śliwki to owoce, które zawierają kwasy organiczne i potas. Dzięki temu ich spożywanie usprawnia krążenie i delikatnie obniża ciśnienie. Śliwki to również eliksir młodości. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźniają proces starzenia. Witamina PP, która znajduje się w tych owocach obniża poziom cholesterolu. Wyżej wymieniona witamina zapobiega również chorobom serca.
Arbuz- niskokaloryczny owoc złożony głównie z wody
Arbuz to owoc, po który chętnie sięgamy głównie latem. Jest on niezastąpiony w upalne dni. Idealnie orzeźwia i gasi pragnienie. Jednak to nie jedyna jego zaleta. Zawiera on bowiem witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy oraz likopen. Ten ostatni to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który dzięki swoim właściwościom zmniejsza ryzyko zawału serca.
Wiśnie i czereśnie
Wiśnie zawierają naprawdę dużo witamin. Duża ilość pektyn w nich zawartych stabilizuje pracę serca, chroni przed wieloma chorobami związanymi z układem sercowo-naczyniowym oraz jest pomocna w walce z cholesterolem. Czereśnie są również źródłem wielu witamin. Na szczególna uwagę zasługuje potas, którego jest sporo w czereśniach. Usuwa on nadmiar soli z organizmy dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na pracę serca.
Warzywa dla serca
Pomidory – czerwone źródło likopenu
Pomidory do wulkan energii dzięki temu, że zawierają beta-karoten. Są również źródłem wielu witamin. Likopen, o którym już wcześniej mówiliśmy zmniejsza ryzyko zawału i obniża poziom cholesterolu. Pomidory można jeść surowe bądź pod postacią soku.
Szpinak – źródło zdrowych tętnic
Szpinak to warzywo polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak zawiera bardzo dużo potasu, który znacząco przyczynia się do obniżenia ciśnienia. Antyoksydanty zawarte w szpinaku skutecznie chronią przed miażdżycą. Szpinak to również źródło wielu innych witamin.
Jak widzicie warzywa i owoce to ważne składniki w walce z chorobami serca. Pamiętajcie, aby starać się sięgać po te warzywa i owoce, które aktualnie występują w Polsce. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach lub jeśli to możliwe samemu uprawiać w ogródku.