Wielu z nam warzywa strączkowe kojarzą się jako ciężkostrawne i wywołujące nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia. Wszystkie te efekty spowodowane są zazwyczaj przez nieprawidłową obróbkę i sposób podania. Warzywa strączkowe są naprawdę zdrowe, a do ich spożywania zachęca nie tylko Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, ale też dietetycy. Jeżeli jeszcze nie poznałeś licznych zalet strączków, czas nadrobić tę zaległość. Przeczytaj ten artykuł i przekonaj się, jaki wpływ mają te rośliny na nasze zdrowie.
Strączki – zapomniany skarb
Dzięki odkryciom archeologów wiemy, że bób był jadany przez naszych przodków już w epoce kamiennej. Niestety, z czasem dieta człowieka stała się coraz bardziej uboga w strączki, a ich miejsce zaczęło przejmować mięso. Nieprzyjemne dolegliwości, które możemy odczuwać po spożyciu warzyw strączkowych, wynikają z faktu, że nie trawimy oligosacharydów gazotwórczych zawartych w ich nasionach. Jednak nie jest to bariera nie do pokonania! Wystarczy odpowiednia obróbka, aby usunąć wywołujące dyskomfort fermentujące cukry. Zdecydowanie warto! Włączenie warzyw strączkowych do diety może bardzo korzystnie wpłynąć na organizm.
Najważniejsza zaleta tych roślin to fakt, że są źródłem białka. Jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, szczególnie ważne dla młodzieży w okresie dorastania, kobiet w ciąży czy sportowców. Dwie trzecie ilości białka, które powinien dostarczać swojemu organizmowi dorosły człowiek, powinno pochodzić ze źródeł roślinnych. Przypomnijmy, że dobowa ilość białka na kilogram masy ciała to około 0,8 grama.
Warzywa strączkowe to nie jedynie dobre źródło białka. Bogate są również w błonnik, który usprawnia procesy trawienne i witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy. Ponadto rośliny strączkowe zawierają takie minerały jak: wapń, żelazo, magnes, fosfor czy potas.
Kto powinien włączyć warzywa strączkowe do swojej diety?
Strączki mogą bardzo pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Zaleca się ich jedzenie szczególnie osobom, których dieta jest obfita w jaja, mięso i produkty zbożowe. Nasiona roślin strączkowych są zasadotwórcze, więc ich regularne spożywanie pomoże uporać się z zakwaszeniem organizmu wywołanym przez wymienione wcześniej produkty.
Pomimo licznych zalet warzyw strączkowych, nie są one produktem dla każdego. Powinny ich unikać przede wszystkim osoby, które mają problem z tarczycą, ponieważ niektóre z nich zawierają tioglikozydy i fitoestrogeny. Mogą one zaburzać pracę tarczycy. Również osobom po operacji wątroby, jelit lub po usunięciu woreczka żółciowego nie poleca się jedzenia strączków.
Przygotowanie warzyw strączkowych
Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań i mamy zamiar korzystać z bogactwa strączków, jest kilka zasad, którymi należy się kierować podczas ich przygotowania do spożycia. Należy pamiętać, że wymagają one długiego moczenia i gotowania. Podczas gotowania warto wymienić wodę. Jak to zrobić? Doprowadź wodę, w której znajdują się warzywa do wrzenia. Następnie zdejmij garnek z kuchenki, wylej wrzątek i ponownie zalej. Jeżeli chcesz mieć pewność, że unikniesz wzdęć, skorzystaj z takich przypraw jak kolendra, kminek, czosnek czy oregano.