Produkty dobre dla serca, to coraz częściej wyszukiwana fraza w Google. Dzieje się tak dlatego, że rośnie świadomość ludzi związana z utrzymaniem prawidłowej kondycji serca. W dzisiejszych czasach większość osób praktykuje siedzący tryb życia, pije kilka kaw dziennie oraz spożywa produkty wysoko przetworzone. Nie jest sekretem fakt, że są to negatywne przyzwyczajenia, które mogą prowadzić do chorób serca oraz do długotrwałego leczenia. Co warto jeść, aby dbać o najważniejszy narząd?
Serce jest najważniejszym organem, który pracuje bez przerwy, całą dobę. W związku z tym należy o nie odpowiednio dbać, lecz nie wszyscy o tym pamiętają. Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmierci w Polsce, więc warto zadbać o odpowiednią dietę, aby zminimalizować ryzyko choroby. Oczywiście, poza nią warto przyjrzeć się innym problemom takim jak papierosy, alkohol, stres oraz mała ilość ruchu. One również mają duży wpływ na stan organizmu i serca. Szczególnie, że zdrowe odżywianie rzutuje na całe ciało.
Produkty dobre dla serca, czyli jakie?
Przede wszystkim warto spożywać tłuste ryby, które są świetnym źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3. Charakteryzują się one działaniem ochronnym na serce poprzez ograniczanie tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Co więcej, tego typu kwasy przyczyniają się również do obniżania złego cholesterolu we krwi. Każda osoba powinna spożywać tego typu ryby np. łososia lub makrele dwa razy w tygodniu.
Jak jesteśmy przy tłuszczu, to warto wspomnieć o oliwie z oliwek. Jest to wyjątkowa oliwa, która redukuje ryzyko występowania choroby wieńcowej. Co więcej, warto nią zastąpić olej do gotowania oraz wykorzystywać do mniej typowych dań w Polsce np. do moczenia w niej chleba.
Kolejnymi wartościowymi produktami są czosnek i cebula. Można powiedzieć, że w pewnym stopniu są to niedoceniane warzywa, które mają wiele zalet. Przede wszystkim są to naturalne antybiotyki, a spożywane systematycznie opóźniają procesy starzenia się organizmu i co ważne, wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, rozrzedzają one krew i obniżają poziom cholesterolu. Te aspekty przekładają się na obniżenie ryzyka nadciśnienia, miażdżycy tętnic oraz zawału serca.
Co jeszcze warto spożywać?
Jabłka, których tak wiele odmian rośnie w Polsce, również zawierają w sobie związki, które mają pozytywny wpływ na serce. Kwercytyna cechuje się działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwzakrzepowym. Warto też dodać, że jabłka są tanie, więc tym bardziej warto je jeść np. jako przekąskę w pracy. Co więcej, można nimi zastępować tradycyjne chipsy, robiąc chipsy jabłkowe lub po prostu warzywne.
Wydaje mi się, że każdy lub orzechy. Oczywiście, nie każdy rodzaj, lecz wśród tych najbardziej wartościowych pod względem zdrowia serca można wymienić orzechy włoskie, laskowe oraz migdały. Spożycie ich wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu oraz wzrost tego dobrego. Co więcej, zwiększają one elastyczność tętnic i zawierają jeszcze wiele innych pozytywnych substancji.
Ostatnim polecanym produktem jest soja, która cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Najczęściej występuje w postaci np. tofu i z uwagi na swoje właściwości zastępuje mięso w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jednakże, poza byciem dobrym zamiennikiem, zawiera białka, które pozbiegają zawałom serca.
Produkty dobre dla serca – podsumowanie
Produkty dobre dla serca to nie tylko te wymienione powyżej. Warto również spożywać marchew, banany, czy ciemne pieczywo, ponieważ ono również ma duży wpływ na zdrowie serca. Oczywiście, nie trzeba od razu zmieniać całej swojej diety, lecz warto krok po kroku wdrażać nowe składniki. Możliwe, że na zewnątrz nie będzie widać zmian, ale w dłuższej perspektywie czasu, dieta przyjazna sercu może zaprocentować.